В курсовете ползваме само лицензиран софтуер, вижте курсовете тук!

WinRAR архиватор

Безспорно най-употребяваният архиватор за Windows е WinRAR. Форматът RAR е един от най-популярните начини за архивиране на файлове. WinRAR е най-доброто приложение за работа с този архивен формат. Това до голяма степен се дължи на факта, че те имат същия разработчик. WinRAR e един от най-използваните и най-известните архиватори, поддържащи почти всички архивни формати.


Архивирането основно е познато като процес на създаване на копия на документи, за да могат да бъдат съхранени за продължителен период от време. След навлизането на компютрите, също се налага съхранение на документи, само че в електронен вид. Тук обаче термина "архивиране" придобива и друг смисъл. Понеже документите стават все по-големи и по-големи, а също така става въпрос за повече от един документ, се появява нуждата от намаляване на размера им, за да могат да бъдат по-лесно съхранявани и пренасяни. Така се появява процеса на компресиране на данните. Най-образно казано компресирането представлява процес, при който даден файл (може да бъде документ, картинка, звук, видео и т.н.) бива свит (що се отнася до размера му) благодарение на специален алгоритъм, който алгоритъм позволява впоследствие оригиналния документ да бъде възстановен без загуба на данни.


Hopмaлнo WіnRАR дocтигa дo 15 % пo-дoбpa ĸoмпpecия oт ĸoнĸypeнтитe cи, нo тoвa e пpи oбиĸнoвeни фaйлoвe. WіnRАR имa cпeциaлнa oптимизaция зa мyлтимeдийни (ayдиo, видeo) фaйлoвe, c ĸoятo дocтигa дaлeч пo-дoбpи peзyлтaти oт ocтaнaлитe apxивaтopи. Eднa oт нaй-пoлeзнитe възмoжнocти нa WіnRАR e пoпpaвĸaтa нa apxиви. Toвa тoй мoжe дa нaпpaви ĸaĸтo зa RАR, тaĸa и зa ZІР apxиви. Блaгoдapeниe нa тaзи функционалност мoжeтe дa зaбpaвитe зa пoвтopнoтo тeглeнe нa фaйлoвe зapaди няĸaĸвa дpeбнa пoвpeдa. Така данните Ви са по-сигурни.


Степента на компресия е в обратна зависимост от времето за компресиране. Т.е. колкото по-голяма е компресията, толкова повече време ще отнеме самото компресиране. Ако просто желаете да съберете всички файлове в един архив, който лесно да споделите с приятели или да прехвърлите на друг носител, тогава можете да изберете "Store". Ако обаче искате да постигнете максимална компресия и не държите на времето за компресиране, тогава изберете "Best".


С програмата лесно може да създадете да създадете саморазархивиращ се архив (Create SFX archive). Смисъла на тази опция е, че архива се създава под формата на саморазархивиращ се файл (с разширение .exe), който не се нуждае от инсталирана програма, за да се разархивира. Също така можете да зададете предварително къде да бъдат разархивирани файловете, кой файл да бъде стартиран след разархивирането и други - след като сложите отметката пред опцията можете да отидете на страницата "Advanced" и там да натиснете бутона "SFX Options".


Разархивирането е процес, обратен на архивирането (както си личи и от самото име), при който от даден архив се извличат всички или част от файловете и/или директориите. Процеса е много по-лесен и не изисква почти никаква предварителна подготовка. Както при архивирането, така и тук можете да използвате или програмата или контекстното меню на Windows. Според мен контекстното меню е много по-удобно и лесно за използване. Трябва просто да изберете желания архив, да чукнете с десен бутон на мишката върху него, да изберете WinRar и от появилото се подменю да изберете една от опциите.


Други популярни архиватори

7-Zip
Това е много популярна архивираща програма с отворен код, която е напълно безплатна. На пръв поглед 7-Zip изглежда опростен софтуер, с минималистичен интерфейс, но това е архиватор с големи възможности. Размерът на инсталацията е само 1MB, а използването на системни ресурси е сведено до минимум. Нека малкият размер и „старомодния“ интерфейс на тази програма не ви заблуждават. Със специфичния архивен формат за програмата – „7z” се постигат може би най-високите нива на компресия, което е най-големия плюс на този софтуер. 7-Zip постига с до 10% по-добра компресия спрямо WinRAR и WinZip.


Zipware
Zipware е безплатен архиватор за потребителите на Windows, който поддържа всички често използвани формати, включително и RAR5. Архиваторът предлага на потребителите добре направен интерфейс на български и редица допълнителни функции. Една от тях е интегрирания антивирусен скенер – ако архивът е под 32GB може да бъде проверен чрез VirusTotal.


Bandizip
Това е един бърз и удобен за работа архиватор, включващ много от възможностите на WinZip, WinRAR и 7-Zip. Едно от първите неща, което ни направи добро впечатление е изключително удобният за работа интерфейс (с поддръжка на български език) и възможностите за персонализация на програмата. Bandizip въплъщава в себе си бърз ZIP алгоритъм за компресиране и разархивиране, възможност за „влачене“ и „пускане“ на определени файлове и мулти-ядрено компресиране. Последното, според сайта на Bandisoft позволява до шест пъти по-бързо компресиране на данни. Освен това Bandizip позволява архивиране на файлове с размер над 4GB.


PeaZip
Това е още един безплатен архиватор с отворен код, базиран на 7-Zip. PeaZip е пълнофункционален архиватор за свободно ползване без ограничения, а не безплатна тестова версия на платен продукт. Интерфейсът удобен за работа, малко по-цветен и с малко по-големи възможности за персонализация. Възможностите по отношение на сигурността са също на доста по-високо ниво спрямо тези при 7-Zip. PeaZip може да чете и създава криптирани файлови архиви, използвайки двуфакторна автентикация, която изисква както парола, така и произволно генериран файл за отключване. Това прави архивите много по-трудни за „разбиване“. Програмата предлага редица инструменти: мениджър на пароли, шредер за сигурно изтриване на данни, възможност за разделяне или сливане на архиви, поправка на повредени архиви, откриване на дублирани файлове и др.


Какво представляват архиваторите

Архиваторът е програма за едновременно опаковане на един или друг брой файлове с цел удобно копиране, изпращане, съхранение. Архивиторите също така позволяват, поради избрания метод за компресиране, да се намали размерът на файловете, които се добавят към архива. Друга полезна функция на много архиви е възможно да зададете парола за архива се създава, след което потребителят няма да може да се отвори някоя от файловете, съдържащи се в архива, а освен това няма да може да се извлече от него файлове.


Всички курсове в Пловдив вижте тук


Лицензиран софтуер

В курсовете на Мицев център се ползва само лицензиран софтуер. Всеки един от компютрите е с отделна инсталация на необходимия софтуер, закупен надлежно с фактура от български доставчик. Имаме процедура по ISO за валидиране на софтуера и приложенията. Ползването на лицензиран софтуер ни дава възможност да предоставим последните версии на продуктите, без да нарушаваме закона за авторските права. Също така позволява бързо решение на всеки възникнал проблем, защото лицензирания софтуер има осигурена поддръжка и консултанска помощ при инсталиране и актуализиране.


Защо да изберете Мицев център?

Предлагаме индивидуално отношение към всеки, уникална учебна програма и гъвкаво обучение за конкретните нужди. Курсовете ни са интензивни-практически, базирани на научна основа.

Софтуерни продукти. Всички марки са собственост на техните притежатели.